Olvasó Bagoly

Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma Könyvtár

Nyári könyvajánló - alsósoknak 4.

2020. június 03. 09:33 - Gyengénlátók könyvtár

Kolozsi Angéla: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak

https://www.youtube.com/watch?v=UXZisVO7Q4c

Körmöczi György különleges angyal: kicsit borostás, idősödik, nem különösebben érzelgős, sőt, némiképp önző. Néha nem is figyel eléggé a védencére, és olyankor mindketten bajba keverednek. A testetlen állapot nem neki való, mert szereti az ízeket, szagokat. De egyvalamiben nagyobb bármilyen angyalnál: szeret élni, és érti, hogy az emberek mit szeretnek az életben.
Védence, Emília, kisiskolás. Sokban hasonlít védőangyalára: imádja az ízeket, szagokat, színeket. Szeret bámészkodni, ábrándozni, gyönyörűen rajzol. Persze ő is sokszor bajba kerül és mivel Körmöczi nem mindig figyel oda, nem lehet tudni, hogy ki húzza ki majd a másikat a bajból...

Szólj hozzá!

Nyári könyvajánló - alsósoknak 3.

2020. május 28. 10:05 - Gyengénlátók könyvtár

https://www.lackfi-janos.hu/elso-fejezet-kover-lajos-es-sovany-laci/

Kövér Lajos olyan kövér ember volt, hogy akkora karosszék kellett neki, mint egy hajó. És olyan kövér, hogy akkora ágyban fért csak el, mint egy repülő. És olyan kövér, hogy nem ehetett kisebb asztalról, mint egy ház. Mert ha annál kisebb és gyengébb asztalról evett, hát elég volt rákönyökölnie, és reccs, az asztallábak elroppantak, mint a hurkapálcikák. Az utcát, ahol lakott, róla nevezték el. Mégpedig azért, mert szinte az egész utcában nem élt senki más, csak ő, Kövér Lajos. Egy barátja viselt rá gondot, akit Sovány Lacinak hívtak. Lacira mindig számíthatott, lement a boltba tejért- kenyérért-párizsiért, és ráadta a pizsamát Kövér Lajosra, amikor már azt sem tudta felvenni. A sok mozgatástól, cipekedéstől Sovány Laciból idővel tagbaszakadt, izmos ember vált, akire felfigyelt Súly Elemér, a súlyemelőedző. Így aztán a barátok egy súlyemelő-világbajnokság kellős közepén találják magukat, majd kisvártatva felbukkan egy csomó nemzetközi hírű súlyemelő, egy csomó lepotyogott kőműves, egy csomó óriás méretű tarka zokni, egy könyékig olajos autószerelő, no meg egy fehér ló...

Szólj hozzá!
Címkék: Könyvajánló

Nyári könyvajánló - alsósoknak 1.

2020. május 26. 10:56 - Gyengénlátók könyvtár

Tündérbodár és legjobb barátja, Devevér, úgy határoznak, hogy ezen a nyáron nem hajlandóak unatkozni. Ezért idén több héten át tartó fesztivált szerveznek, ami felbolygatja az erdő életét.

Az erdő apraja-nagyja fellelkesül, igazi közösséggé formálódik, miközben megismerjük az addig undoknak tűnő, valójában művészetrajongó Zselátó cukrászt, a sütő-főző Tinó nénit és a folyton újságot olvasó, mindenre bólogató Tinó bácsit, meg Szabó Tivadart, aki reménytelenül szerelmes a minduntalan elpiruló Maronkába. Az első este remekül sikerül, az „Erdei Filharmókusok Shopszka-zenéket” játszanak a tó partján, és Tündérbodár maradéktalanul boldog a pici, szorító lakkcipőjében.

 

Szólj hozzá!
Címkék: Könyvajánló

Mai könyvajánló - felsősöknek

2020. május 21. 10:22 - Gyengénlátók könyvtár

https://reader.dia.hu/document/Lengyel_Balazs-A_szebeni_fiuk-506

Izgalmas történelmi regény a negyvennyolcas szabadságharc idejéből. A nagyszebeni gyerekek gondtalan csatajátékából, romantikus várépítéséből váratlanul országos méretű hőstett válik. Egy kihallgatott beszélgetés hírét elviszik Bem apónak, ezzel segítve hozzá a nagy tábornokot, hogy zseniális módon kiűzze az osztrákokat Szeben várából. A fordulatos, szép történetben fel-feltűnik a negyvennyolcas események sok ismert alakja, a szebeni fiúk a rajongásig szeretett költővel, Petőfi Sándorral is találkoznak.

Szólj hozzá!
Címkék: Könyvajánló

Május 20.

2020. május 20. 09:59 - Gyengénlátók könyvtár

A MÉHEK VILÁGNAPJA

 

Aranyosi Ervin: Méhek világnapja

 

Nélkülük nem lehet gyümölcse a fának,
ha jobban megnézed, porruhában járnak.
Viszik a virágport virágról, virágra,
így kerül a gyümölcs-kezdemény az ágra.
Évezredek óta ez a mesterségük,
és ha nem vigyázunk, hamarosan végük.
Sajnos nem jó gazda – oly buta az ember –
világot pusztít el rengeteg vegyszerrel.
Kihalnak a méhek, aztán mi is velük,
ha a méheinkre oda sem figyelünk.

 

 

 

 

Szólj hozzá!